- Fastned heeft zijn koersexplosie op de beurs verzilverd door voor 150 miljoen euro aan nieuwe aandelen uit te geven.
- Met dat geld wil het Nederlandse bedrijf onder meer 164 nieuwe laadstations bouwen.
- Op de beurs kreeg de koers van Fastned een tik van bijna 20 procent.
Uitbater van snellaadstations voor elektrische auto’s Fastned heeft op de beurs 150 miljoen euro opgehaald. Met dat geld wil het Nederlandse bedrijf onder meer 164 nieuwe laadstations bouwen.
Fastned heeft in totaal circa 1,9 miljoen nieuwe certificaten van aandelen in de markt gezet. Beleggers moesten 80 euro voor de stukken neertellen.
Met de aandelenuitgifte verzilvert Fastned de geëxplodeerde beurskoers. Het bedrijf profiteert van de toenemende populariteit van bedrijven die zich richten op de energietransitie en elektrisch rijden.
Oktober vorig jaar schommelde de koers van Fastned nog rond de 10 euro. Donderdag sloot het aandeel op 92,50 euro. Daarmee kwam de beurswaarde van het bedrijf uit op 1,4 miljard euro, terwijl de omzet van Fastned in 2020 slechts 6,2 miljoen euro bedroeg.
De koers is mede gestegen, omdat amper 10 procent van de aandelen verhandelbaar zijn. Met de nieuwe emissie komen er ruim 1,8 miljoen stuks bij, goed voor 12,5 procent van de huidige uitstaande aandelen.
Die konden beleggers dus kopen voor 80 euro, een korting van 13,5 procent op de slotkoers van donderdag. Beleggers zetten het aandeel vrijdag meteen een stuk lager. Na opening van de Amsterdamse beurs dook de koers van Fastned 22 procent in de min, tot ongeveer 73 euro.
Fastned kan nu sneller uitbreiden
Fastned ontwikkelt sinds 2012 snellaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen in Europa. Het bedrijf heeft al 133 snellaadstations in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, België en Zwitserland.
Onlangs won het bedrijf ook een aanbesteding om snellaadstations langs Franse snelwegen te gaan exploiteren.
Topman Michiel Langezaal van de onderneming is verheugd over de volgens hem succesvolle kapitaalverhoging, omdat Fastned de eigen uitbreidingsplannen daarmee aanzienlijk kan versnellen. "Het stelt ons in staat om meer en grotere snellaadstations te bouwen in verschillende landen", geeft hij aan.